Werking
Vloerverwarming verwarmt de vloer van een vertrek gelijkmatig door middel van straling. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlakte heeft, is er nauwelijks sprake van convectie. Doordat de warmte vrijwel geheel wordt afgegeven door radiatie verdeeld over de gehele vloer, is de warmteafgifte overal in de ruimte gelijk en is er slechts minimaal sprake van temperatuurgelaagdheid in de ruimtelucht.
Hierdoor ontstaat een zeer aangename temperatuur. Aan de vloerverwarming is een thermostaat gekoppeld die de temperatuur regelt. Bij een elektronische thermostaat kan deze worden geprogrammeerd. Vloerverwarming wordt vaak opgenomen in een cv-installatie, in plaats van de gebruikelijke radiatoren. De warmteafgifte van de vloer is afhankelijk van een aantal factoren, zoals temperatuur van de vloer, temperatuur van de ruimtelucht, dikte van de vloer en het type vloer. Meestal ligt de warmteafgifte tussen de 50 en 100 w/m². Naast vloerverwarming bestaat ook wandverwarming en plafondverwarming, waarbij dezelfde technieken worden toegepast als bij vloerverwarming.
Voordelen
Doordat er een groter stralingsoppervlak is met een lagere temperatuur, ten opzichte van radiatoren, is het een prettige warmte en kan de luchttemperatuur laag blijven.
Laag energieverbruik omdat het vertrek met een lagere luchttemperatuur kan worden verwarmd.
Het huis heeft een grotere warmtebuffer, zodat er veel regelmatiger verwarmd kan worden. De warmteopwekker kan lagere temperaturen opwekken, dat vaak met een hoger rendement kan gebeuren.
Bij het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er geen radiatoren en dergelijke meer nodig, zodat deze geen ruimte meer hoeven in te nemen.
De mogelijkheid bestaat om, behalve verwarmen, het huis ook te kunnen koelen met de vloerverwarming met behulp van gekoeld water uit bijvoorbeeld een koelmachine of warmtepomp, of met water uit de diepere ondergrond (aquifiërs).